Spirit Dance in Haarlem | De dansvloer voor de bewuste danser (op blote voeten)

Blote voeten dans in Haarlem

Workshop West Afrikaanse Dans
met Live Percussie
Door Janny Hofman

Overeenkomstig hebben de Afrikaanse landen de veelal energieke manier van dansen. Elk land heeft zijn eigen manier van dansen met bijbehorende ritmes en percussie-instrumenten. Het opvallende is dat iedereen danst, niemand schaamt zich of kijkt toe. De uitbundige manier van bewegen en het ritmegevoel symboliseert de levenswijze van Afrikanen.


Dansdocente Janny Hofman beoefent met name dansen afkomstig uit West-Afrika. West-Afrikaanse dans kenmerkt zich door de “geaardheid” van de bewegingen, de geïsoleerde bekken- en rug-bewegingen, en de relatie met het dagelijks leven.

Janny komt met een aantal percussionisten.


Het dansen op het ritme van live percussie-instrumenten geeft veel energie en plezier. In deze workshop gaan we aan de slag met een aantal aspecten van de West-Afrikaanse dans, zoals het “aarden” en het bewegen vanuit je bekken.


Na een warming-up verdiepen we ons in een aantal “basispassen” en leren we een traditionele West-Afrikaanse dans. Het leuke is dat je binnen zo’n dans altijd je eigen dansstijl kunt toevoegen.


Janny volgde ooit een lerarenopleiding in de vakken Nederlands en Textiele Werkvormen, maar bleef zo gegrepen door beweging, dans en theater dat zij naar de Mime-opleiding aan de Amsterdamse Theaterschool ging.

Vervolgens specialiseerde ze zich in West-Afrikaanse dans en Argentijnse tango. Tijdens vele studiereizen naar West-Afrika verdiepte zij zich verder in de West-Afrikaanse dans en percussie. Als mime-speelster en danseres trad zij op in verschillende theatervoorstellingen. Sinds 1991 is ze actief als docente West-Afrikaanse Dans.