Spirit Dance in Haarlem | De dansvloer voor de bewuste danser (op blote voeten)

Blote voeten dans in Haarlem

5 RITMES spirit DANCE

5Ritmes-dansworkshops door Tineke de Wit

DANSMEDITATIE EN WORK OUT IN ÉÉN!


Tineke verstuurt over haar eigen 5Ritmes-danslessen een Sway-Nieuwsbrief. Zie voor een voorbeeld haar Nieuwsbrief van juni 2023:

5RITMES Spirit DANCE - juni 2023 (office.com)

Mocht je belangstelling hebben deze ook te ontvangen: je kunt je hiervoor bij haar opgeven via tinekedewit2013@ziggo.nl.Wat

De 5Ritmes is een wereldwijd beoefende dansmeditatie waarbij je - na een dansante warming up - op 5 manieren je eigen dans danst: vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stilte. De docente begeleidt je hierin en draait daarbij ondersteunende muziek. Grondlegster is Gabrielle Roth, die deze meditatie vanaf de jaren '80 in Amerika ontwikkeld heeft.Vloeiend, Staccato, Chaos, Lyrisch, Stilte - een wave

Het Vloeiend dansen reikt je zacht worden aan, vloeibaar worden, het meegaan in, het je voegen, het vertrouwen op. In de pulserende beat van Staccato verken je je energie, levensvreugd, power. Stevige percussie en house brengen je in Chaos, in overgave, waardoor je oordeel en plicht verzacht. Dan ontstaat er ruimte voor plezier, speelsheid, fantasie: het Lyrische ritme. Daarna ontstaat er ruimte voor jouw levendige, vibrerende, energetische Stilte-dans.


Doorwerking

Dit ogenschijnlijk simpele concept van 5 manieren van dansen werkt diep in je door. Het brengt je in verbinding met je lijf, met je emoties, met je ziel, met je geest, met je geschiedenis, oftewel: met alles wat belangrijk is in je leven, Je kunt dingen doorwerken, emoties ervaren, en tegelijkertijd ook gewoon heerlijk genieten van de dans en gelukkig worden. Zoals een danser ooit omschreef: "Het is een douche van binnenuit."

Grondlegster

Gabrielle Roth heeft diverse boeken over de 5Ritmes geschreven waarin je meer kunt lezen over de ritmes en de werking ervan. Bijvoorbeeld: "Dans je leven" en "Connection". Tineke de Wit (alias DJ Cem) is gecertificeerd 5Rhtyhms-teacher, opgeleid door de officiële opleiding vanuit Gabrielle Roth in Amerika.


Wanneer

dinsdagochtend: wekelijks Turbo 5Ritmes, online via MS Teams, van 8.30 - 8.55 uur. Stuur Tineke een mailtje (tinekedewit2013@ziggo.nl), dan ontvang je de link om mee te kunnen doen. Deelname is kosteloos.


Reeks 5Ritmes-workshop op dinsdagavond, 20-21 uur:

Kennismaking/open les: 29 aug. Daarna: 5, 12, 19, 26 sept en 3 okt

Kennismaking/open les: 17 okt. Daarna: 31 okt, 7, 14, 21 en 28 nov

,

Reeks 5Ritmes-workshop op donderdagavond, 20-21 uur:

Kennismaking/open les: 28 sept. Daarna: 5, 12, 19 okt en 2 en 9 nov

Kennismaking/open les: 16 nov. Daarna: 23, 30 nov en 7, 14, 21 dec


Reeks 5Ritmes-workshop op vrijdagochtend 10-11 uur

Kennismaking/open les: 15 sept. Daarna: 22 en 29 sept, 6, 13 en 20 okt

Kennismaking/open les: 3 nov. Daarna: 10, 17, 24 nov, 1 en 8 dec


Verdiepingslessen 5Ritmes najaar 2023
In het najaar starten verdiepingslessen 5Ritmes-dansen op de zaterdagmiddag: van 14.30 - 17.00 uur in het Rosenstock Huessy Huis, Hagestraat 10 in Haarlem. Data: 11 november en 9 december en vervolg in 2024. Nadere informatie volgt.


- 5Ritmes voor mannengroep
In samenwerking met Tijmen van der Meer van Percival, Jungiaanse therapie en coaching, verzorgt Tineke een 5Ritmes-workshop op de zondagmiddag, speciaal en alleen voor mannen. De fascinaties van Tijmen (het schaduwwerk van Jung, Griekse mythologie en Oosterse gevechtskunst) sluiten prachtig aan bij het dansen van de 5Ritmes. Voor opgave en meer informatie over Percival:

https://jungiaanse-therapie.nl/events-percival-2023/5ritmes-dansworkshop-haarlem

Op: zondag 1 oktober, 12.00 - 14.30 uur. Locatie: Villa Padua, Churchilllaan 72, Haarlem.


Kosten.

Kennismaking/open (losse) les: 13,-. Reeks van 6x 60,-.


Locatie

Villa Padua, Churchilllaan 72, 2012RR Haarlem. Dit is het huis van Tineke, waar ze de beschikking heeft over een grote en lichte ruimte (en bij mooi weer: terras). Haar zoon Abel (21 jaar, Syndroom van Down) danst al jaren de 5Ritmes bij haar mee. Wees welkom om mee te dansen en je eigen zielendiepte in te gaan! En wees er snel bij: max. 10 personen per keer."In mijn lessen neem ik je mee in deze fascinerende dansmeditatie, in dit mysterie van het leven, in de magische wereld van beweging, vormen, gebaren. Je krijgt door het dansen van de 5Ritmes zicht op je relatie tot jezelf, je lijf, je ziel, je geschiedenis, je gewoontes, je blinde vlekken, je emoties, je houding tot anderen en je verbinding met het universum."


Dans heeft bij Tineke haar hele leven al centraal gestaan. Als kind heeft ze intensief aan ritmische gymnastiek gedaan met ballen, knotsen, hoepels en lint. Vaak is ze met de groep Quick (van juf Akke Smit uit Leeuwarden) Nederlands kampioen geweest. Toen dat ophield, zo rond haar twintigste, was ze onthand: hoe en waar nu te kunnen dansen? Gelukkig kwam een paar jaar daarna Duende op haar pad, een moderne theaterdansgroep in Friesland van artistiek leidster Grietine Molenbuur. Ze trad op in theaters in heel Nederland en ze bezocht met Duende straatfestivals. Ze vond het geweldig, die creativiteit, het avontuur.


Rond haar dertigste hield ook dit op en weer wist ze niet wat te doen met haar dansverlangen. Ze heeft een aantal jaren andere dingen gedaan met dans: ze is dansjournalist geweest en docent Geschiedenis van de Westerse theaterdans. Via bewustzijnstrainingen (Venwoude, Osho) is ze weer gaan dansen met dansmeditaties en toen is ze de 5Ritmes tegengekomen. Het sloeg in als een bom: dit is wat ze wil doen, dit is wat ze mensen wil geven, dit is waar ze mensen in mee wil nemen.

Tineke: "Ik heb in oktober 2014 de opleiding in Amerika bij Gabrielle Roth afgerond en ik ben lid van de 5RTA. Dans en muziek zijn onderdeel van mijn dagelijks leven geworden. Een droom werd werkelijkheid en ik wil iedereen graag die geweldige ervaring geven van het dansen van de 5Ritmes = het dansen van jezelf = het dansen van je eigen leven. In de workshop staan we even stil bij wat er speelt in je.. Je lijf heeft de wijsheid in zich en vertelt je via dans wat er aan de hand is, De 5Ritmes is een meditatie en work out in 1. Heerlijk!"

Tineke is naast docent 5Ritmes en dj ook programma-coördinator van het sociaal domein-lectoraat Empowerment & Professionalisering bij Hogeschool Inholland in Haarlem.

"The fastest way to still the mind is to move the body"

-Gabrielle Roth-