Spirit Dance in Haarlem | De dansvloer voor de bewuste danser (op blote voeten)

Blote voeten dans in Haarlem

Workshop 5 Ritmes
Annelies Verseveld

Wat is 5Ritmes?

De 5Ritmes is een dansvorm waarin je leert om je vrijer te bewegen om te komen tot meer zelfinzicht en authenticiteit. Er is geen choreografie, het is een vrije vorm van dansen. De ritmes Vloeiend, Staccato, Chaos, Lyrisch en Stil vormen de basis.

  • In het Vloeiende ritme oefenen we onze flexibiliteit. Door het volgen van spontane impulsen vinden we onze innerlijke waarheid. Wanneer we het vloeiende ritme belichamen, voelen we ons soepel en geaard.
  • Het Staccato ritme gaat over begrenzing en duidelijkheid. We volgen de beat en gaan de verbinding aan met de wereld om ons heen. Staccato opent de weg naar het hart.
  • Het Chaos ritme nodigt uit tot optimale bewegingsvrijheid. We laten hoofd, ruggengraat, heupen en voeten los en dansen vrijer dan we kunnen denken.
  • Op de bevrijding van chaos volgt het Lyrische ritme. Lyrisch is meer een staat van zijn dan een ritme. Lyrisch is expansief en verbindt ons met onze menselijkheid.
  • Stilte beweegt zowel van binnen als om ons heen. Als de dans ons voertuig is, is het ritme van Stilte onze eindbestemming. Het is een uitdaging om verstild te blijven bewegen en veranderen.

Het beoefenen van bewust dansen is een manier om je ware natuur te herinneren. Op die manier kun je de verbinding herstellen: met je levensvreugde, met de ander en het Grote Mysterie.

​Het lichaam geeft vorm aan hoe we door het leven heen bewegen. Verkrampt, vrij, soepel, snel, langzaam, enthousiast of verstild.

"Between the head and feet of any given person is a wilderness to explore!

- Gabrielle Roth -

Dansen is een heerlijke manier om in te tunen en te luisteren naar hoe de levensenergie stroomt. Te onderzoeken en expressie te geven aan wat er nu in je beweegt. Om van daaruit los te schudden van wat vast zit om zo ruimte te maken voor jouw authentieke manier van Zijn. Het vergroot flexibiliteit in lijf en denken, verzacht je hart en geeft je kracht en gronding. Het is een oefening in aanwezig zijn en het op 1 lijn brengen van lijf, hart en mind.


Luister, droom, volg jouw stroom

in een gebaar van een hand, de draai van een heup, zinderende ruggengraat, hoofd in de wolken en voeten op de aarde


Luister opnieuw naar je hart.

De sensaties van je lijf fluisteren
een taal zonder woorden.


Daar wil ik je ont-moeten, in dat veld.
Uit de verhalen, in het lijf,
in verbinding. Laten we dansen, kom, zoals je bent, jong oud, stijf soepel enthousiast verstild.


LATEN WE DANSEN om te HERINNEREN WIE JE BENT!
Annelies, Sacred Rebel.